Източник: БиволъЦветан Цветанов е знаел за сериозен казус свързан с “Артекс

...
Източник: БиволъЦветан Цветанов е знаел за сериозен казус свързан с “Артекс
Коментари Харесай

Биволъ: Цветанов пратил проверка на Артекс дни преди да купи евтино от тях?

Източник:  " Биволъ "

Цветан Цветанов е знаел за сериозен проблем обвързван с “Артекс Инженеринг ” и е инициирал инспекция против тях. Четири дни по-късно той се снабдява с първокласен апартамент в постройката “Летера ” на ул. " Латинка " 8. който преди този момент е на притежателите на “Артекс ” – Пламен Мирянов и Весела Мирянова. Така проверяващият и проверяваните експресно си трансферират едни парцели, а преписката, инспекцията и резултатите от нея потъват незнайно къде.

На 08 юни 2018 година като ръководител на парламентарната вътрешна комисия, Цветан Цветанов изпраща писмо до Йорданка Фандъкова, в което желае от нея да направи инспекция на небостъргача, който “Артекс Инженеринг ” строи на улица “Златен Рог ”, след което да му рапортува резултатите. На 12 юни той прави договорката с Мирянови.

 



 

Проверката е поискана в сигнал на Инициативен комитет “Лозенец ”, който от години се бори против високата 120 метра постройка, никнеща в квартала. За това, че въпросът е сериозен и има дейни подмолни дейности към този план приказва многозначително основният проектант на София Здравко Здравков във видео, датирано от 2 май 2018 година,  “СМС-те, които съм получил от семейство Мирянови мога да ви ги покажа… уверен съм, че този диалог и договарянията, които водим, са извънредно тежки и неприятни, тъй като зад всеки един квадратен метър седи голям финансов интерес ” – декларира той.

Видеото е от обществена среща с жители на “Стрелбище ” и цялостната версия може да бъде забелязана на сайта  Actualno.com. Здравков прецизира oще, че срещите с Мирянови са били при Йорданка Фандъкова и на тях са водени договаряния за понижаване на височината на постройката на ул. “Златен рог ”. В последна сметка такова понижение има от 120 м. до 98 м., колкото е прилежащият хотел “Маринела ”.

Скандалът “Апартаментгейт ” стартира от следствие на Антикорупционния фонд и Свободна Европа, които разкриха по какъв начин апартамент от над 200 кв. м. с частен “ВИП асансьор ” е сменен от “Артекс ” против два жилището на Цветанов и доплащане 100 000 лева или общо 387 438,8 лева Това прави по 630 евро на кв. м. повърхност и е четирикратно по-малко от пазарните цени в този регион.

Проучване на Биволъ показа, че в един и същи ден – 12.06.2018 този апартамент е трансфериран от притежателите Мирянови на тяхната си компания “Артекс Инженеринг 2000-5 ” за 560 000 лева След това компанията прави заменката с Цветанов. Заменените от Цветанов парцели незабавно (в същия ден) са продадени някогашния IT експерт на ГЕРБ Симеон Велков, който в този момент е трудоустроен в РВД. Той заплаща за двата апаратамента на ул. Елемаг 470 000 лева

Има няколко пояснения за тези странни имотни врътки с най-малко един явен бенефициент – Цветан Цветанов. Едното от тях е езотерично. Според собственичката на Артекс Весела Мирянова Цветанов получил преференциална цена, тъй като доста харесал архитектурата и най-много оценил “енергийната отбрана ” на постройката “Летера ”, в която бил вграден псалм 91.

Има обаче и друго пояснение и то е, че откакто Цветанов е натиснал Фандъкова да ревизира Мирянови, те незабавно са потърсили извънинституционално решение на техните проблеми и са го намерили в тази договорка.

Изнудване, фаворитизъм, или и двете, само че в такава договорка няма по какъв начин да няма скрита цена, обобщава Капитал в публикация, която напомня за комплицираните взаимоотношения сред “Артекс ” и локалната власт в София, която е на ГЕРБ.

За “Артекс ” законите важат и с назад деяние

За “Инициативен комитет Лозенец ” обяснението е, че над Мирянови има властови чадър. Още от края на 2017 година сдружението сигнализира, че “Артекс Инжинеринг ” строи небостъргач на улица “Златен Рог ” № 10 с изтекло строително позволение.

Тук е мястото да напомним, че проблематичната постройка получава разрешението си за градеж по времето, когато кмет на София е Бойко Борисов. Проектът е утвърден в последният миг, директно преди влизането в действие на Общ устройствен план на София, който лимитира градежите в тази част на София до 28 метра.

Строителите обаче не бързат да стартират огромния градеж на 34 етажната постройка. Първото позволение изтича 2012 година и е възобновено до 2017.  Ноември 2017 година изтича и възобновеното позволение, което няма по какъв начин да бъде възобновено за повторно по настоящия Закон за устройство на територията. А небостъргачът не е подготвен.

На помощ се притичва самия парламент, който прави промени в закона. С тях срокът за довеждане докрай на сходни планове се удължава на 10 години от “започване на строителството на детайли на техническата инфраструктура ”. Свободна Европа разяснява, че без тези ремонти градежът на постройката “Златен Век ” е можело и да не се случи. Цветан Цветанов е дал своя вот ЗА, както и парламентарната група на ГЕРБ. 

Но даже и след поправките в закона, градежът остава проблематичен, тъй като те нямат назад деяние.  Главният проектант на София и ДНСК обаче намират малка врата, като се позовават върху неофициална преписка със зам.-министъра на Министерство на регионалното развитие Валентин Йовев. Той мотивира мнението си на база промените направени в Закон за устройство на територията, като заема учудващата правна позиция, че те важат и обратно във времето. По-късно министър Петя Аврамова декларира, че тази преписка няма правна стойност и наложителен темперамент. Но пък е произвела резултат и постройката се достроява с усилени темпове. 

Жалби до арменския поп и голям финансов интерес

“Инициативен комитет Лозенец ” е подал няколко тъжби и сигнали и до прокуратурата. Сред тях е и жалбата до Комисията по вътрешни работи на Парламента, която се оглавява от Цветанов, и която след неговото писмо до Фандъкова заглъхва без диря. 

Последният сигнал на сдружението е против зам. министър Йовев, за превишаване на служебни му пълномощия. По него Софийската градска и Софийската районна прокуратури не могат да решат коя е способена. Гражданите на Лозенец не са оптимисти, тъй като инспекцията по предходния сигнал на инициативния комитет е прекъсната. Сега от сдружението желаят правосъден надзор на административния акт, уреждащ строителството на постройката. 

Докато се множат жалбите и върви обществен спор по тематиката, проектант Здравков даже загатва, че е получавал закани от притежателите на “Артекс Инженеринг ” в вербален и писмен тип.

“СМС-те, които съм получил от семейство Мирянови мога да ви ги покажа, уверен съм, че този диалог и договарянията, които водим, са извънредно тежки и неприятни, тъй като зад всеки един квадратен метър седи голям финансов интерес ” – декларира той във видео, датирано от 2 май 2018, месец преди Цветанов да инициира инспекция и да си напазарува жилището.

 

Какви точно СМС-и е получавал арх. Здравков, имало ли е закани и дали са взети управнически решения в резултат на нерегламентиран напън би следвало да ревизира и прокуратурата. Очевидно е, че въпросът с небостъргача на “Артекст ” влиза в уравнението, а преписката, инициирана от Цветанов, заслужава изключително внимание, тъй като няколко дни по-късно проверяващият и проверяваните влизат в комплицирани имотни взаимоотношения.

 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: